Pinklec na rame

Mũnchen i dvorci Bavarske

Moje prvo samostalno putovanje bilo je sa nekadašnjom agencijom „Kvarner-expres“ u vremenu od 29. 05.- 1.06. 1997. u München i dvorce Ludvika Bavarskog. Vodič nam je bio Tomislav, jedan vrlo simpatičan gospodin, srednjih godina, koji je srednjoškolsko obrazovanje završio u Salzburgu, a fakultet u Münhenu, tako da smo uživali u obilju informacija koje nam je tijekom puta ispričao.

Krećemo u ranim jutarnjim satima, prelazeći, između ostalog i tunel Karavanke, razgledajući grad soli i zlata Salzburg sa njegovim simbolima-Mozartom i mozart kuglama. Sam ulaz u grad, ukoliko se radi o autobusu u tranzitu, plaćao se 500 šilinga. Ukoliko se u gradu organizira ručak za grupu turista, taj se iznos po izlasku iz grada vraća.

Drugi dan našeg pute razgledadavamo München sa svim njegovim znamenitostima što busom, a što pješke.

U večernjim satima odlazimo u svjetski čuvenu pivnicu (Hojsbräuhaus) koja je otvorena 1807. godine, a u kojoj vlada simpatičan pivnički štimung, i jedino je mjesto u gradu, barem bilo u ono doba, u kojem je svirala tradicionalna bavarska muzika. Pijemo poznato svijetlo pivo „Augustiner beer“ i klopamo tzv. „weiss wurst“=bijele kobasice. Mogu reći da mi je pivo, pereci i domaća mustarda, koja je bila poslužena uz kobasice, bila jako fina, dok bijelim kobasicama, baš i nisam nešto naročito bila oduševljena

Dana 31. 05. 1997. posjetili smo Garmishpartenkirhen. Ovaj gradić ima najveći stadion u Europi na kojem je 1936. održana zimska olimpijada. Sam gradić nalazi se ispod brda Zugspitze, najvišeg vrha u Njemačkoj na 2963 m.

Postoji nekoliko mogućnosti da se dođe do vrha Zugspitze. Vlakom-koji vozi do vrha, a koji djelomično vozi kroz tunel dužine 4,5 km. Vlakom se može doći i na austrijsku stranu u Tirol. Vlak zugspitze ban vozi jedan sat.

Drugi način dolaska na Zugspitze je uspinjačom, kojom se na vrh dođe za 10 minuta. Treći način je uspinjanje stepenicama. Do vrha se može doći i alpinističkim usponom koji traje 10 sati. Pored navedenog, do vrha vodi i 300 km uređenih pješačkih staza (puteva). Usput se može okrijepiti Kädler pivom sa limunom u seoskom turizmu.

Prolazimo i kroz mjesto Ethal u kojem je benediktinski samostan koji je današnji izgled dobio 1752. godine, kada je izgrađena barokna kupola.

Posjetili smo tri dvorca Ludvika I i to: Lidershof schloss, Neuschwainstein schloss, te Herrenheim see schloss.

Linderhof schloss (linde= lipa) koja se nalazi ispred dvorca, stara je 300 godina. Cijena ulaznice u dvorac bila je 8 DM.Dvorac je najmanji i ima 12 soba, a izgrađen je 1874. godine. Unutrašnjost je u stilu francuskog rokokoa. Iza dvorca, na visini od 200 m nalazi se Venerina špilja, dugačka 100 m, a široka 16 m. Špilja je umjetno napravljena iz betona i platna, a služila je da bi Ludvik I mogao uživati u Wagnerovoj operi „Tanhojser“.

Na putu do dvorca Neuschweinstein prolazimo preko Efberge brücke-prvog betonskog mosta u Bavarskoj, izgrađenog 1920. godine na visini od 70 m nad rijekom Amer, te posjećujemo Weisse kirhe. Crkva je čudo od rokoko stila. Izgrađena je od umjetnog mramora tzv: štuko mramor.

Neuschwainstein schloss – dvorac od 4 kata. Do samog dvorca vozi kočija koja se plaća 8 DM za prijevoz do dvorca i 4 DM za prijevoz nazad. Sam ulaz u dvorac plaća se 9 DM. U dvorani za krunidbu nalazi se luster, 2 tone težak sa 96 svijeća. Izrađen je od bakra s pozlatom. Sama dvorana izgrađena je u bizantskom stilu. Dvorac ima 100 soba, a uređeno je 30 soba koje se mogu pogledati. Iz dvorca je krasan pogled na jezero. Na visini od 96 m ispred dvorca je most ispod kojeg je slap visine 45 m. U dvorcu, u spavaćoj sobi Ludvika I su rezbarije koje je 14 majstora radilo četiri godine.

Herrenchiemsee schloss  udaljen je 1,20 minuta od Münchena. Do dvorca se vozi brodom po jezeru Kemsee. Cijena prijevoza je 10 DM, u koju je zapravo uključena povratna karta. Za ulaz u dvorac plaćalo se 6 DM, te još 2 DM za ulaz u muzej dvorca. U ovom je dvorcu Ludvik I proveo svega 10 dana, a od toga je samo jednu noć prespavao u dvorcu. U samom je dvorcu boravio 4 sata ujutro i 4 sata navečer. U tih 10 dana potrošio je 40.000 svijeća, jer se panično bojao mraka. Ispred dvorca su veličanstvene fontane. Kako je Ludvik I bio očaran francuskim kraljem Lujem XIV, nastojao ga je u svemu kopirati, te je tako i ovaj dvorac kopija dvorca Versailles, s tim da isti nije uspio dovršiti. Sama dvorana ogledala, u ovom je dvorcu veća od iste takve u dvorcu Versailles. U dvorani su svijećnjaci sa 2000 svijeća koje su se sve svako večer palile.

Jezero Këmsee, na kojem se nalazi spomenuti dvorac, u stvari predstavlja bavarsko more, koje je nastalo otapanjem ledenjaka pred 25.000 godina Obuhvaća  380 km .Dužina jezera je 18 km. Na ovom su području u doba Rimljana bile kupke, te je tu na odmor došao i Poncije Pilat, kada je bio u mirovini, a ovdje je i umro.

Na putu prema Zagrebu prolazimo mimo gradića Obrsdorf-na granici Njemačke i Austrije. Značajan je po tome što je u njemu nastala prekrasna božićna pjesma „Tiha noć“. Tekst pjesme napisao je seoski svećenik Joseph Moor, a melodiju orguljaš Franz Ksaver Gruber. Stihovi ove pjesme prevedeni su na 97 svjetskih jezika, pa i na kineski jezik. U svijet je pjesma krenula kao tirolska narodna pjesma koju su izvele sestre Strasser uz pratnju gitare. Sama pjesma nastala je u velikoj brzini. Naime, približavao se Badnjak, a miš je pregrizao note pjesme koju je trebalo izvesti na misi, te je tako u brzini komponirana navedena prekrasna božićna pjesma.

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Pinklec na rame

Theme by Anders Norén