Pinklec na rame

Put u Nizozemsku

Moje daljnje putovanje je u Nizozemsku sa serstričnom u vremenu od 14. 04. do 19. 04. 1998.

Dakle, do sada nikada nisam bila na nekom tako fantastično organiziranom putovanju koje je bilo, ne do u minutu, već do u sekundu isplanirano. Naš famozni vodič na ovom putu bila je direktorica turističke agencije „Varaždin tours“ gđa. Asja, a simpatični vozači bili su Dragec i Štef. Tako smo u  4 dana upoznali do utančine Nizozemsku, posjetili sva mjesta i znamenitosti koja je bilo potrebno posjetiti. Put je bio i poseban jer smo išli u društvi cvjećara iz Ludbrega, a osim toga svako malo je netko u busu slavio rođendan, tako da smo osim odlične kave koju je kuhala naša vodičica u busu, bili čašćeni finim varaždinskim klipičima, tortama i šampanjcem.

Putem do Nizozemske prolazimo i Dolinom Rheine diveći se lijepim dvorcima koji se nalaze na ovom brežuljkastom terenu.

Nakon 24-satne vožnje, negdje oko 19,30 sati 15. 04. 1998. dolazimo u Nizozemsku. Smješteni smo u prekrasnom hotelu „Vogel park avifauna“ u mjestu Alpen an den Rijn, 30-ak km udaljenom od Amsterdama-gl. grada Nizozemske. Hotel je u parku ptica.

U to vrijeme za odlazak naših građana u Nizozemsku bila je potrebna viza. Valuta Nizozemske tada je bio nizozemski gulden, čija je vrijednost bila otprilike 1 DM (dakle oko 4 kn).

Posjetili smo jugozapadni dio Nizozemske. Dužina zemlje od sjevera do juga je 312 km. Prema vjeroispovijesti, stanovnici zemlje su većinom protestanti.

Zračna luka Nizozemske zove se Shipol. Smještena je u glavnom gradu, a sa iste svake minute polete po 2 aviona. Interesantno je da pista ove luke prelazi preko auto puta, a zračna je luka 5 m ispod razine mora. U luci je zaposleno 30.000 ljudi.

Vezano uz klimu zemlje interesantno je spomenuti da godišnje ima 200 kišnih i 60 sunčanih dana, dok je ostalo poluoblačno. Da je klima uistinu čudljiva, imali smo se prilike i sami uvjeriti, kada smo išli na burzu cvijeća. Jutro je osvanulo oblačno. Počela je padati prvo kiša, pa malo iza toga snijeg sa vjetrom, da bi, kada smo došli do burze cvijeća snijeg prestao, a kada smo posjetili park cvijeća –Köekenhof, zasjalo je prekrasno sunce. Ma samo za poželjeti!!!

Ovakva klima u zemlji pogoduje razvoju poljoprivrede i cvjećarske industrije, koje su i osnovne gospodarske grane zemlje.

Zemlja je prošarana sa 47.000 km autocesta koje su sve po noći osvijetljene.

Po državnom uređenju – Nizozemska je kraljevina, na čelu sa kraljicom.

Interesantno je spomenuti da je Nizozemska  zemlja vjetrenjača kojih ima 950, a služe kao pumpe za vađenje i uzimanje vode na raznim nivoima. Položaj krila na vjetrenjači označava sljedeće:-ako su 2 krila položena okomito, radnici se mogu odmoriti; -krila su položena u X položaj, to znači da odmor može biti duži; – ako je gornje krilo na lijevu stranu okrenuto-to označava dobru vijest, a ukoliko je okrenuto na desnu stranu-to označava lošu vijest. Vjetrenjače su obojene zelenom bojom sa bijelim okvirima. Svaka vjetrenjača ima svoje ime i datum proizvodnje. Danas se također upotrebljavaju kao pumpe za isušivanje zemlje, dok snaga vjetra služi za proizvodnju električne energije.

Iinteresantan je i podatak da Nizozemce zovu „Škoti Europe“. Tako postoji anegdota koja kaže: “Zašto u Belgiji ima toliko špilja? Zato jer je Nizozemac izgubio jedan gulden!“

Tijekom našeg boravka u Nizozemskoj posjetili smo i gradić Maken. To je u stvari staro ribarsko naselje koje ima oko 2.500 stanovnika. Do 13. st. ovo je naselje bilo dio kopna, a nakon toga postaje otok. Ljudskim je radom 1957. ovaj otok spojen sa 2,5 km dugim nasipom sa kopnom, tako da je danas to poluotok.

Ovaj kraj karakterizira specifična nošnja, jezik i gradnja kuća. Tako kuće imaju po dva ulaza, što je vezano uz povećanje razine mora. Kuće su zelene boje sa lijepim balkonima. U samom naselju razlikuju se dvije cjeline. Jedan nosi naziv Haven-burt, dio uz luku, a drugi dio je Kerk-dio koji je vezan uz crkvu. Unutrašnjost ovdašnjih kuća oslikana je voskom.

U ovom naselju posjetili smo i radionicu tradicionalnih klompi. Stanovnici  naselja, kao i naselja Volendam u tradicionalnoj narodnoj nošnji sa klompama na nogama odlaze nedjeljom na misu u lokalne crkve.

Volendam (Folendam)-naselje povezano s gradom sira Edamom. Ima 25.000 stanovnika, a razvilo se uzdužno po dini.

Nakon ovog malog ribarskog naselja posjetili smo farmu za proizvodnju sira. gdje smo prisustvovali jednom manjem predavanju na kojem nam je rečeno da pravi gauda sir mora imati 48% masnoće, dok sir edamer mora imati 43% masnoće.

Tijekom našeg boravka posjetili smo i glavni grad zemlje-AMSTERDAMGrad je poznat po obrtu brušenja dijamanata. Karakteristično je tzv.“amsterdamsko brušenje“ (54 plohe), a koje postoji već 400 godina.

Za vrijeme vožnje čamcem kanalima Amsterdama  vidjeli smo i ploveći hotel, na kojem je noćenje tada bilo 136 NG. Vidjeli smo i ploveći kineski restoran za 900 ljudi. Restoran se zove „Morska palača“. Kopija takvog restorana je u Hon Kongu, a u istom se može smjestiti 3000 ljudi.

Tijekom vožnje kanalima, vidjeli smo i ini Klagenfurtadrveni jedrenjak iz 1696. godine koji je u sastavu pomorskog muzeja. Također smo vidjeli i botanički vrt u kojem ima 2700 vrsta raznog egzotičnog bilja kao i kružno građenu zgradu kazališta.

Posjetili smo i grad GAUDA-poznat  po proizvodnji sira. Grad je karakterističan i po proizvodnji keramičkih lula za čiju proizvodnju koriste tehnologiju engleskih grnčara.

Za vrijeme našeg boravka u Nizozemskoj posjetili smo i ljetovalište SHEVENINGEN- na Sjevernom moru u kojem je smješten veliki broj hotela. Najstariji je hotel „Kűrhaus“, prko 100 godina.Ovdje se ljudi zbog velikog vjetra i valova, ne kupaju na plažama, već imaju ograđena sunčališta. Plaže su pjeskovite, kao i morsko dno, pa je stoga more mutno.

Posjetili smo i MADURODAM. To je Nizozemska u malom. (nešto slično kao Minimundus u blizini Klagenfurta).

U Madurodamu su u omjeru 1:25  izgrađene najznačajnije zgrade i druge znamenitosti Nizozemske. Parkovi su napravljeni od bonsai drveća i biljaka. U sastavu Madurodama su i skulpture od pijeska, kojima je prikazana povijet Nizozemske. Ovaj „grad u malom“, obasjan je sa 50.000 žaruljica. Izgradnju „grada“ sponzorirala je obitelj Georga Madura, koji je 1940, godine bio zarobljen i odveden u logor Dahau, te tamo i umro. Posmrtno je odlikovan.

Priulikom našeg putovanja Nizozemskom posjetili smo i gradove Den Hag, grad keramike Delft i Rotherdam.

Posjetili smo i Euro mast -toranj koji je izgrađen 1960. godine za hortikulturnu i agronomsku izložbu koja je u tom parku održana.  Toranj je izgrađen za 23 dana, 1 sat i 59 sekundi (tko bi Nizozemcima rekao da imaju ovakvu švicarsku preciznost!). Na 140 m visine na tornju Euromasta je paviljon koji se okrene za 360 stupnjeva. Do vrha vozi lift, na način da se za 20 sekundi dođe do 140 m visine tornja, a iza toga se do vrha ide pješke ili posebnim liftom koji vozi do okruglog tanjura na 185 m visine. I ovaj dio se vrti, tako da polako napravi puni krug.

Ovom prilikom spomenuti ću cijene ulaznica. Tako je posjet burzi cvijeća (Almster) bio 6 NG; Köekenhof –park cvijeća 17,50 NG; vožnja kanalima 13 NG; posjet crkvi Sv. Jakoba u Gaudi 2,50 NG; Madurodam-Nizozemska u malom 19,50 NG; Rijks muzej 13 NG; Van Gogh muzej 13 NG, te posjet Euro mastu u Rotterdamu 12,50 NG.

Kako na svojim putovanjima uvijek nastojim napisati i par riječi na jeziku zemlje koju posjetim, tako ću ovaj dio putopisa po Nizozemskoj završiti s nekoliko riječi na nizozemskom jeziku; Hoi dah = dobar dan;  Nit = izlaz;  Hude morhen=dobro jutro; Vateh=voda, te  Meiša = djevojka.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2024 Pinklec na rame

Theme by Anders Norén